Založ si blog

Hrozí Slovensku medzinárodná blamáž? Obeťou môže byť najúspešnejší kolektívny šport

V Košiciach odohrá svoje zápasy na hokejovom šampionáte slovenská reprezentácia, no okrem toho sa v metropole východu budú v júni konať aj MS v hokejbale. Teda, mali by sa konať. Ak sa organizátorom podarí zohnať peniaze, lenže to nie je všetko.

Do medzinárodnej hokejbalovej federácie ISBHF (so sídlom v Prahe, skúste si mimochodom dohľadať IČO alebo DIČ – nepodarí sa vám to) patrí aj SHbÚ, celým názvom Slovenská hokejbalová únia. A prečo je o nej dôležité písať? Pretože poberá štátne dotácie, teda aj peniaze vás, občanov tejto republiky.

Hokejbal je najúspešnejším kolektívnym športom na Slovensku. Seniorská reprezentácia získala na šampionátoch až 12 medailí, z toho štyri zlaté. Aktuálne ťahá naša krajina zlatý hetrik – od roku 2013 sme vždy skončili prví, nakoľko MS sa konajú každé dva roky. A tie ďalšie majú hostiť práve Košice. Ale kto tam vlastne príde, ak vôbec budú?

Američania aktuálne vystúpili z ISBHF, a tak je pravdepodobná účasť tímov Slovenska, Česka, Kanady, Švajčiarska, Fínska, no nakoľko táto federácia nemá problém prijať doslova hocikoho, tak zrejme príde aj nejaký výber hráčov z USA. Čo znamená hocikoho? Napríklad Hongkong, Portugalsko, Grécko, Bahamy, Haiti, Taliansko, Arménsko, Bahamy, Bermudy, Barbados, Bosnu a Hercegovinu, Indiu, Libanon či Pakistan – tzv. fake teams, falošné tímy. Podľa dostupných údajov totiž nemajú žiadnu domácu ligovú súťaž, oficiálne sídlo majú namiesto svojej vlasti v Kanade a v ich „reprezentačnom“ drese nastupujú prevažne Kanaďania, ktorí ani len nevlastnia pas danej krajiny. Vynára sa otázka, či vlastne ide o skutočné MS, alebo len turnaj originálnych reprezentácií Slovenska, Česka, Kanady, Švajčiarska, Fínska a ostatných „reprezentačných tímov“ – tých kanadských.

Viete si predstaviť, že by trebárs Slovenský zväz ľadového hokeja mal sídlo v Toronte a v drese s dvojkrížom na hrudi by na šampionát prišli hrať Kanaďania? Niečo také sa totiž deje v hokejbale. Lenže hokejový zväz nespomíname náhodou. Práve on uzavrel s SHbÚ zmluvu o spolupráci. Aby to ešte neoľutoval. V SHbÚ totiž už dlhšiu dobu vládnu zvláštne pomery.

A teraz prichádza prvá pointa. Mám totiž dojem, že SHbÚ môže konať v rozpore so slovenskými zákonmi a na štátnu dotáciu na činnosť seniorskej reprezentácie za nasledovných podmienok možno ani nemá nárok. Navyše by som povedal, že tu doslova môže ísť aj o subvenčný podvod. Trestný zákon toto slovné spojenie definuje nasledovne – kto vyláka od iného dotáciu, subvenciu, príspevok alebo iné plnenie zo štátneho rozpočtu, z rozpočtu verejnoprávnej inštitúcie, rozpočtu štátneho fondu, rozpočtu vyššieho územného celku alebo rozpočtu obce, ktorých poskytnutie alebo použitie je podľa všeobecne záväzného právneho predpisu viazané na podmienky, ktoré nespĺňa, a to tým, že ho uvedie do omylu v otázke ich splnenia.

A jedným z týchto bodov by mohla byť účasť falošných tímov na MS, pretože SHbÚ dostáva štátnu dotáciu okrem iného aj na činnosť reprezentácie. Mimochodom, tej slovenskej, a nie takej, ktorá je zložená z Kanaďanov v drese iných krajín. Ale aj proti takým Slováci na šampionátoch hrali. Tým však nijak neznižujem ich výkony, pretože toto vôbec nie je o nich. Tí by za slovenské farby nechali na ihrisku aj to posledné.

Navyše sa voči súčasnému vedeniu ISBHF začínajú čoraz viac ohradzovať Česi a v neistote sú aj Kanaďania (tí z originálneho tímu), ktorí sa už netrpezlivo pýtajú, či si vlastne majú kupovať letenky na MS do Košíc. A čo slovenskí hráči, mimochodom majstri sveta? Po minuloročných MS v Pardubiciach im boli sľubované prémie, ale nakoniec sa žiadne nekonali. Hráči nedostali ani euro. Vyhrali zlato, no finančná odmena neprišla. Hlavne, že pán minister „Ďakujem za vaše otázky“ si v kabíne pekne zaspieval a zaskákal. Mená z vedenia SHbÚ ľudí ešte príliš nezaujímajú. Ale možno sa o ne začnú zaujímať iné orgány. Na ministerstve školstva sa má údajne už nachádzať podnet na prešetrenie kvôli minuloročným voľbám do vedúcich pozícií SHbÚ, ktoré boli taktiež nanajvýš zaujímavé. A slovenská hokejbalová liga – tak to je ďalšia samostatná kapitola. Kluby by vedeli o tom rozprávať.

V roku 2018 dostala SHbÚ dotáciu 189 958 eur a pre tento rok koľko? Lenže hrubým odhadom, na organizáciu MS je potrebné zohnať oveľa vyššiu sumu. Konkrétne je ich odhadovaný rozpočet vyčíslený na 475 000. Samozrejme, prídu ešte rôzne finančné toky od sponzorov, možno mesta Košice, samosprávy a podobne. Otázkou je, či to bude stačiť. A navyše, videl niekto už krycí list či nejaké sponzorské zmluvy? Tieto dokumenty by sa dali prirovnať k žene inšpektora Columba – tiež sa vravelo, že je, no nikto ju nevidel. Niektoré hlasy totiž otvorene hovoria o tom, že MS na Slovensku v hokejbale sú vážne ohrozené. A to by bola veľká hanba. Jednu podobnú už Slovensko zažilo, keď „vďaka“ exšéfovi deaflympionikovov museli v roku 2011 zrušiť deaflympijské hry (súťaž nepočujúcich) vo Vysokých Tatrách.

 

Veľká česť všetkým hráčom, funkcionárom a ľuďom, ktorí sa snažia tento šport robiť s najlepším vedomím a svedomím, obetavo, čestne a s dobrým úmyslom!

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 3320x
Priemerná čítanosť článkov: 3320x

Autor blogu

Kategórie

Archív